In november heeft een groep Nederlandse ondernemers en investeerders een boeiende studie- en inspiratiereis gemaakt naar Tokyo en Seoul. Onder de deelnemers bevonden zich ook vele bedrijfsleden van de Telecom Society.

Op 12 december kwam de Telecom Society samen bij TNO in Den Haag om de opgedane inzichten en ervaringen van deze reis te delen. Paul Wijngaard, Niels Hoffmann en Patrick de Lange gaven een fascinerende blik op onderwerpen als digitale infrastructuur, energietransformatie en strategieën voor netwerken en operatoren.

Er zijn duidelijk verschillen tussen Japan, Zuid-Korea en Nederland. In Japan zetten grote telco's als J:COM in op bundeling met bijvoorbeeld energiediensten. Verder kregen we een interessant inkijkje in de startup/scaleups in Zuid-Korea zoals FLITTO Inc., een crowdsourcing platform voor vertalingen en NAVER Corp die bezig zijn met het ontwikkelen van een Digital Twin van Zuid-Korea. Ook zijn beide landen actief met de ontwikkeling van de volgende generatie digitalisering van de samenleving. De ontwikkeling van 5G/6G technologie en toepassingen heeft daarin een relevante positie.