Bij de KPN Innovation Playground kwamen alle zintuigen samen om de Connected Society te zien, proeven, horen en beleven.

 Het Telecom Society Connected Society Event vond op 30 november plaats bij de Innovation Playground van KPN. Vanuit 5 verschillende onderdelen kwam de Connected Society tot leven!

De avond begon op de KPN Innovation Playground waar KPN een rondleiding gaf door de Playground én een demonstratie gaf van de Connected Drone en de rol die een telco speelt bij drones in de toekomst wanneer deze Beyond Line of Sight (BLoS) vliegt. Parallel werd het belang van een innovatie ecosyteem benadrukt. Het onderdeel zijn van dit ecosysteem is één van de redenen waarom de KPN Innovation Playground zich bevindt bij de RDM Innovation Dock: een plaats waar verschillende bedrijven samenkomen in een ‘makersplace’, en je laagdrempelig elkaar opzoekt om samen te innoveren en creëren.

Na de rondleiding werd het plenaire onderdeel van de avond gehouden in de Loft van RDM Next. Carolien Nijhuis (KPN EVP IOT en Dataservices) en Jean-Pierre Beunen (KPN Programma Directeur Smart Society) heetten de aanwezigen namens KPN welkom en geven een terugblik op het Smart City World Expo in Barcelona begin November. Hier stonden o.a. private & publieke samenwerkingen centraal als ook de rol van data en AI in openbare ruimte.

Daarna nam Daniëlle Stekelenburg (Partner bij Bain & Company) de aanwezigen mee in de rol van Telco’s in een Connected Society. Ze gaf toelichting aan de 4 verschillende plays die een Telco kan volgen om een rol te spelen in de Connected Society: Infrastructuur, Services, Platforms en Intimacy Plays. 

Gert de Tant (CEO Sirus) sloot mooi aan met de intimacy plays die zijn bedrijf speelt via Urban Sense: van data naar inzichten. Hij onderstreepte het belang van een smart city platform en de rol van data die daarbinnen speelt. Gert ziet de rol van een data platform veranderen richting een data space. Deze data space kan gebruikt worden door meerdere steden. Het voordeel hiervan is het delen van kosten, samen innoveren, krachten bundelen en een gedeelde marktplaats. Ook kan je gezamenlijk aan een grote belang werken zoals bijvoorbeeld klimaatbescherming.

Als laatste spreker trad Robin Schapink (projectleider Flexyz) naar voren om concrete toepassingen te benoemen die momenteel al worden toegepast in Nederland. Dit zijn veelal domeinoverstijgende sensoroplossingen op het gebied van Mobiliteit, Afval- en groenbeheer, watermanagement en luchtkwaliteit. Deze oplossingen gebruiken vaak Lora of NB-IOT connectiviteit, en zijn oplaadbare sensoren. Waar Gert de Tant aangaf dat in Vlaanderen de gemeentes werken aan een gemeenschappelijk smartcity platform waar de specifieke sensoren samenkomen tot 1 data space, ziet Robin in Nederland dat de concrete oplossingen vaak individueel tot stand komen en nog ver weg staat van het bij elkaar brengen van één smartcity platform.

Marlous van der Elst, bestuurslid van de Telecom Society en tevens mede organisator van het event vond het evenement een groot succes: ‘’Het was inspirerend om op deze locatie met elkaar alle facetten van een Connected Society te doorleven. Uiteindelijk draait het om kennis delen, inspireren en verbinden en dat is zéér goed gelukt’’.

We willen graag de aanwezige sprekers Daniëlle Stekelenburg, Gert de Tand en Robin Schapink nogmaals hartelijk bedanken voor hun komst en presentatie.

Telecom Society

Telecom Society is een toonaangevende vereniging in de telecomsector met 29 bedrijfsleden en in totaal ongeveer 750 deelnemers vanuit bedrijfsleden en individuele leden. Sinds haar oprichting heeft de vereniging een brug geslagen tussen professionals, bedrijven en zelfstandigen, en speelt ze een belangrijke rol in het verbinden, verrijken en innoveren in de wereld van telecom.

Alle evenementen staan op LinkedIn van de groep ‘Telecom Society’. Volg nu op LinkedIn, en blijf op de hoogte van alle evenementen.