"Technology and ethics" | 20 mei 2021


Versie 2.png
Op donderdag 20 mei 2021 organiseert TSOC weer een online kennis-event met als onderwerp gericht op  "Technologie en ethiek ". Je bent van harte welkom en uiteraard kun je ook een introducee meenemen. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden. 

Deze sessie staat in het teken van: hoe ver mag technologie gaan? En hoe gaan we om met dilemma's (het uitwijken van zelfsturende auto's, operatie op afstand via 5G, etc.) Een interactieve sessie met vele inzichten. In hoeverre is AI al ingeburgerd? Welke voordelen zijn er behaald in diverse industrieën en wat merkt de consument. Welke rol speelt IoT hierbij? Waar is technologie dienend en waar gaat het qua ethiek of juridisch een grens over.

We hebben voor dit TSOC-event drie uiteenlopende sprekers gevonden die ons tijdens het online event meenemen vanuit hun diverse blikveld.  Zowel de sprekers, als de moderator Yvonne Schers, zetten in op kennisdeling en interactiviteit.


Programma

We starten om 16.00 uur ons programma. We eindigen zoals je gewend bent van ons met een plenaire Q&A en ronden omstreeks 17.30 af.

download.jpgTjerk Timan, Strategy & Policy Advisor TNO

Sinds 2017 is Tjerk Timan werkzaam bij TNO als beleidsadviseur en onderzoeker op het gebied van data gedreven innovatie, digitalisering van publieke dienstverlening en bestuur, en cybersecurity in relatie tot nationale en internationale beleidsvorming. Momenteel is hij betrokken bij een reeks projecten rond big data en AI-impact assessments voor de publieke sector en het ontwikkelen van een onderzoekslijn naar regelgeving, normen en waarden in het ontwerpproces van nieuwe ICT's, AI in het bijzonder.

In zijn bijdrage zal Tjerk stil staan bij de richtsnoeren en een voorstel van de Europese Commissie voor een verordening voor de ontwikkeling van 'Europese' AI die op de twee pijlers “vertrouwen en excellentie” is gebaseerd: vertrouwen en excellentie. Hiermee worden prijzenswaardige stappen voorwaarts gezet maar er kleven ook enkele ernstige nadelen aan.  Bovendien ontbreekt het zowel de technologen als de regelgevers vaak aan een echt menselijk perspectief op AI, vooral als het gaat om vertrouwen. Cyberveiligheid en robuustheid van modellen, en anderzijds om de samenwerking tussen mens en machine. Maar vooral in het. Vragen over toestemming, controle, autonomie, verklaarbaarheid en toegankelijkheid van de AI-modellen waaraan men onderworpen is (of waarvan men het datapunt is), moeten opnieuw worden bekeken.

In zijn bijdrage zal Tjerk in zijn algemeenheid stil staan bij enkele methodologische elementen uiteenzetten hoe dit te doen. Vervolgens zoomt hij in op de (semi-)automatisering van voertuigen. Daarbij is het zeer relevant om in het geval van semiautonome voertuigen te begrijpen hoe zelfrijdende voertuigen sociaal-technische systemen, dynamieken en netwerken beïnvloeden; wat doen ze, wie controleert of bezit deze nieuwe infrastructuur, hoe verandert het de manier waarop wij als samenleving onszelf organiseren en dingen doen, enzovoort. Als we het hebben over vertrouwen in en van AI, moeten we toepassingen van AI, zoals semiautonoom rijden, in een bredere context plaatsen van wat we van dergelijke technologieën willen en wat de effecten ervan zijn op onze omgeving; om zowel de mogelijkheden als de nadelen te begrijpen. Tjerk zal een aantal van deze lijnen schetsen op basis van recent onderzoek van TNO (rond cybersecurity, normtech en het heikele onderwerp 'human in the loop').

Youri.jpg

Youri de Jong, IT Manager at Lightyear

Gedreven door een ambitie om de wereld meer sustainable te maken, en vanuit een passie voor technologie is Youri recent gestart als IT manager bij Lightyear. Tot voor kort was hij werkzaam als lead engineering bij KLM Digital Studio. Het bedrijf waar hij na zijn studie business information management aan de Rotterdam School of Management als managementtrainee is gaan werken.

Lightyear staat dit jaar voor meerdere uitdagingen, niet alleen de Lightyear One gaat in productie, maar ook Lightyear Layer (geïntegreerde zonnecellen) zal gefabriceerd gaan worden voor OEM's/fabrikanten. Youri zal ons meenemen in het verhaal over hoe Lightyear het IT landschap en de datastromen opbouwt en hoe zij daar onder andere algoritmes mee maken, bijvoorbeeld om te voorspellen na hoeveel kilometer een component stuk kan gaan.

JanSmits-FotoRobStork.jpg

Jan Smits, Emeritus Full Professor Chair Law & Technology Eindhoven University of Technology

Van 1992 -2019 was Jan Smits  Hoogleraar Recht en Techniek aan de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn expertise ligt hoofdzakelijk op het terrein van telecommunicatie, standaardisatie, informatiebeveiliging en interdisciplinaire takken van rechts- en politieke wetenschappen.  Zijn afscheidsrede had als titel: Innovation: less jurisdiction and human dignity. Zijn bijdrage aan dit TSOC-event zal zich richten op: Hoever reikt de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de (ontwerpende) ingenieur?


Aanmelden

Ben je nog niet aangemeld? Geef je via snel op via de button 'Aanmelden' onderaan deze pagina, zodat je het niet mist. De praktische informatie ontvang jij en je eventuele introducee per e-mail enkele dagen voor het online event.

We zien je graag online op donderdag 20 mei om 16.00!

Met vriendelijke groet,

Yvonne Schers, moderator TSOC bestuur

Datum en tijdstip:
2021-05-20T16:00:00 2021-05-20T17:30:00
Locatie:
Online webinar
Adres:


Aanmeldperiode:
2020-11-01T00:00:00 2021-05-18T23:59:00